Pierwszy weekend festiwalu za nami. Zapraszamy na kolejny do skansenu!
Za nami pierwsza odsłona tegorocznego Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej na rynku w Pszczynie. To wydarzenie, które przyciąga miłośników regionalnych smaków, rękodzieła i lokalnych tradycji.
Festiwal w samo południe otworzyli starosta pszczyński Grzegorz Wanot, wicestarosta Damian Cieszewski i Grzegorz Cempura, prezes Towarzystwa Miłośników Ziemi Pszczyńskiej i przewodniczący komisji certyfikacyjnej.
- To jedna z kilku okazji, by spotkać się z naszymi producentami, podpytać o proces tworzenia, spróbować wyjątkowych smaków i przekonać się, jak wiele serca wkładają w to, co robią. Każdy produkt to nie tylko smak, ale i historia miejsca oraz ludzi, którzy go tworzą - mówi Grzegorz Wanot, starosta pszczyński.
Stoiska producentów wyrobów certyfikowanych Lokalną Marką Ziemi Pszczyńskiej kuszą różnorodnością - od lokalnych przysmaków, przez naturalne kosmetyki, aż po unikatowe wyroby rękodzielnicze.
Podczas festiwalu można było wziąć udział również w ciekawych warsztatach. Bożena Rokita przygotowała warsztaty tworzenia lalek i podstawek pod kubki z włóczki, Piekarnia-Cukiernia „u Brzęczka” - warsztaty robienia bułek, Lawenda pod Lasem - warsztaty „Świat Zapachów”, Farma Różnorodności - warsztaty „Bajeczna kąpiel” - kolorowe musujące sole kąpielowe, Gospodarstwo Rolne Śmieja - warsztaty „Zrób kluskę” i Anna Baron - warsztaty „Szydełkowe cuda” - ozdoby robione na szydełku.
Festiwalowi towarzyszyły również inne wydarzenia – Ludowy Dzień Dziecka, 49. Przegląd Zespołów Ludowych Ziemi Pszczyńskiej „Spotkania pod Brzymem" oraz obchody jubileuszu 65-lecia Zespołu Regionalnego "Pszczyna".
Kto nie miał możliwości być z nami w miniony weekend, nic straconego. Druga odsłona festiwalu w najbliższą sobotę i niedzielę w pszczyńskim skansenie w godzinach od 12.00 do 18.00.
Miejscowi producenci - rolnicy, pszczelarze, przedsiębiorcy i rękodzielnicy promować będą produkty wyróżnione certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Można będzie zakupić m.in. naturalne, tradycyjne sery, miody, pieczywo, kołocze i inne wypieki, kluski, przetwory, makarony, spróbować przepysznych potraw, a także nabyć piękne rękodzielnicze wyroby.
Tym razem festiwalowi towarzyszyć będą obchody jubileuszu 50-lecia Skansenu-Zagroda Wsi Pszczyńskiej. Z tej okazji w sobotę i w niedzielę w godz. 12.00 do 17.00 odbywać się będą w zabytkowych obiektach skansenu pokazy tradycyjnego rzemiosła. W sobotę na zakończenie o godz. 17.00 zorganizowane zostały warsztaty tańca tradycyjnego połączone z finałowa potańcówką przy muzyce na żywo. Z kolei w niedzielę 8 czerwca od 12.00 do 17.00 zaplanowano Mały Brzym czyli prezentacje dziecięcych zespołów regionalnych. Zwieńczeniem wydarzenia o godz. 17.00 będzie koncert Studenckiego Zespołu Pieśni i Tańca Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
Serdecznie zapraszamy!